Szent Márton

SzentMA Vas Megyei Kerékpáros Szövetség 2016-ban pályázatot nyert el a Szent Márton Program keretében. A pályázatunkban három tevékenységet fogalmaztunk meg:

  1. Kerékpározással kapcsolatos iskolai előadások és túrák
  2. Kerékpáros túrákról élménybeszámolók a társszervezeteinkkel közösen
  3. A levéltári adatokat is felkutatva, a szombathelyi kerékpáros múlt és jelen bemutatása

Kerékpározással kapcsolatos iskolai előadások és túrák

A kerékpározásról, a Szent Márton városi és megyei útvonalakról tartottunk előadásokat a Gothard Általános Iskolában és a Savaria Szakképzőben. Az előadások témái a városi kerékpározás, a kerékpáros életforma bemutatása volt. Elsősorban olyan témákat dolgoztunk fel, amelyek az iskolás korúak figyelmét felkelthetik vagy segíthetik őket a mindennapi kerékpározásban. A célunk emellett az volt, hogy bemutassuk a kerékpárral is bejárható szombathelyi Szent Márton útvonalat és teljes Szent Márton út Vas megyei szakaszát.
Mindkét útvonalhoz kapcsolódóan, kerékpáros túrákat is szerveztünk.

img_4115img-20160922-02009


Kerékpáros élménybeszámolók

Szombathelyen és Vas megyében is sok olyan megszállott kerékpáros van, aki messzi tájakra, többhetes túrákra is kerékpárral indul el. Ezek a megszállottak érdekes emberek, akik így érdekes tájakon, érdekes élményekkel gazdagodnak a kerékpár nyergében. Világot látnak. Azt gondoltuk, ez is szépen illeszkedhet a Szent Márton emlékév programjaiba. Így aztán több előadót is meghívtunk, hogy beszéljen kalandjairól, élményeiről nekünk.

imgp8313imgp8312


Szombathelyi kerékpáros múlt és jelen bemutatása

Vállalásunk volt az is, hogy felkutatjuk, és bemutatjuk a szombathelyi kerékpáros élet kezdeteit és mai egyesületeit. Ezeket a megtalált, leírt dokumentumokat, fotókat gyűjtöttük össze az alábbi linkeken:

Kerékpáros civil szervezetek anno: http://www.vasmksz.hu/?page_id=1025
A Levéltár titkai: http://www.vasmksz.hu/?page_id=1031
Kerékpáros civil szervezetek ma: http://www.vasmksz.hu/?page_id=1027
Kerékpáros események 2016-ban Szombathelyen: http://www.vasmksz.hu/?page_id=1029