A Levéltár titkai

imgp6700A Szombathelyen hosszú évtizedekig üzemelő velodrom – a mai Markusovszky-kórházzal szemben, a focipálya helyén egy 1894-es térkép ábrázoláson. A térkép méretarányaiból az is tisztán kivehető – ami egy későbbi cikkben megerősítést kapott, hogy a pálya hossza 400 méter volt, a mai hotel Pelikán mögött – amely abban az időben gyermekmenhelyként működött.

 

 

 

varm-vas-396“Már az első évben elkészült ez új szövetségnek az országban páratlanul álló kerékpáros versenypályája. A pálya a városi parkban fekszik, 400 méter hosszú, a czéloldalon 8, egyebütt 7 méter széles; a fordulóknál a legnagyobb magassága 1,85 méter. Burkolata sámfalvi mészkőzúzalék és kátrányréteg. Modern technikai konstrukcziója, átmeneti görbéivel a legjobb pályák egyikévé tette”
– írta róla akkoriban a magyar sajtó (B. Kiss Zoltán fotója)

 

Aztán ugorjunk egy nagyot, egészen a nyolcvanas évekig. Abba az időszakba, amelyben a kerékpáros versenyek az akkor oly divatos tömegsportok egyike. A fiatalság nevelésének meghatározó eszközei voltak ezek abban az időben. Már versenykerékpárokat sem volt teljesen lehetetlen beszerezni, hiszen az orosz Szputnyik, a cseh Favorit, a magyar Csepel bicajok, ha nem is tartoztak a bármikor-bárhol beszerethető biciklik közé, azért nem is voltak elérhetetlenek. Ebben a mezőnyben persze egy-egy “nyugati” bicikli, egy-egy Peugeot, Mali tulajdonosa viszont méltán érezhette úgy, hogy nem is biciklije, hanem űrhajója van! :) És akkor, íme három kép a nyolcvanas években megrendezett Arany kakaó (!!!) kupáról – érdemes megfigyelni az akkor oly divatos bőr fejvédőket!

aranykakao_futam_80as_evek aranykakao_kupa_80as_evek aranykakao_kupa_80as_evek2

Savaria Bicycle Club

1_o 2_o 3_o 4_o

Szombathelyi Kerékpáros Egylet

1o 2o 3o 4o
Pannónia magyar kerékpárosok egyesülete

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11