Kerékpáros szervezetek Szombathelyen napjainkban

SzentMSzombathelyen napjainkban civil, egyesületi szinten három olyan kerékpáros egyesület működik, amelyek céljai, programjai illeszkednek a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség Alapszabályában megfogalmazott célokkal, működési elvekkel.

 

A három egyesület:
1. Herényiek Háza
2. SzoESE
3. Szombathelyi Tekergők
Az alábbiakban ezt a három egyesületet mutatjuk be röviden:

HERÉNYI KULTURÁLIS ÉS SPORTEGYESÜLET

9700 Szombathely Béke tér 7.
www.herenyiek.hu

Az egyesület és a kerékpározás
koszeg_2014A Herényiek Háza Szombathely északi, virágos kapujában, Herényben, a Béke tér 7. szám alatt található. A nagy múltú egykori “Kultúrház”, ma az ország civilek által működtetett, közösséget szolgáló épületeinek egyik kimagasló példája. Közösségi teret közösségi alapon működtetni nem kis kihívás egy Megyei Jogú Városon belül. A XXI. század színvonalán átépített épület kulturális, turisztikai, művészeti, sport és szabadidős programjaival egyszerre szolgálja a helyi herényi közösséget, Szombathely városát és vonzáskörzetét.
2007. április 28-án Szombathely Térségi Kerékpáros és Kulturális Központként, az INTERREG III/A és ROP pályázati források segítségével immár harmadszor avatták újjá az átépített és kibővített egykori Kultúrházat, új nevén Herényiek Házát. A ház nemcsak külsőleg, de tartalmilag is megújult, új funkciókkal bővült. Az itt működő Kerékpáros Központ a kerékpáros közlekedés népszerűsítéséért és a kerékpáros turizmus szerelmeseiért dolgozik. Feladatai közé tartozik a térség kerékpáros-turisztikai programjainak szervezése, közösségi-szabadidős szálláshely üzemeltetése, kerékpárkölcsönző üzemeltetése, tanácsadás kerékpáros-turisztikai kérdésekben.

Az egyesület kerékpáros élménytúrái
orseg_2015Az egyesület 2007 óta szervez évi 7-8 kerékpáros élménytúrát tavasztól őszig Szombathely térségében, Vas megyében valamint egy-egy alkalommal távolabbi vidékekre (Fertő-tó, Káli-medence). Az alkalmanként 40-60 km-es túrák többsége egy napos csillagtúra szombathelyi indulással és érkezéssel. A túrák a lehetőségekhez mérten többnyire kiépített kerékpárúton vagy kerékpáros barát mellékutakon vezetnek, átlagos kondícióval rendelkezők számára teljesíthetők, (nem teljesítménytúrák)!
A kerékpározások alkalmával a résztvevők bebarangolhatják egy-egy tájegység nevezetességeit, rejtett kincseit, természeti szépségeit, építészeti örökségeit, népi hagyományait, kultúrtörténeti értékeit, vallási emlékeit, megismerhetik a vidék ízeit. Vannak kedvelt útvonalaik, ilyenek pl.: Vas-hegy kör, kerekezés az Írottkő Natúrpark kerékpárútjain, tavaszi tőzike néző kerékpártúra Csáfordjánosfára vagy Horvátnádaljára, kerékpártúra az ausztriai Pinkaóvár (Burg) tavához fürdőzéssel összekötve.
raba_volgye_2014_2Saját szervezésű túráik mellett szívesen együttműködnek más szervezetek, közösségek kerékpártúráinak, kerékpáros programjainak megvalósításában és népszerűsítésében. A túrákhoz előzetes bejelentkezés alapján, bárki szabadon csatlakozhat.
Túráikról a szervezet weboldalán találhat élménybeszámolókat fotógalériával együtt:
https://sites.google.com/site/herenyiekhazaszhely/kerekparozas/a-herenyiek-haza-altal-szervezett-kerekparturakrol

 

 


Kerékpársport a NYME SEK és a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) berkeiben

irottko-hillclimb-2A SZoESE a NYME SEK Sporttudományi intézetében folyó sportszakember képzés elsődleges helyszíne. Ezért szinte valamennyi tevékenység szoros együttműködésben valósul meg. Így van ez többek között a kerékpársport esetében is. A szakosztályi munka az egyesület színeiben történik, de a résztvevők és a megvalósítók nagy részben az egyetem hallgatói és oktatói.
A SZoESE 2016-tól tagja a Magyar Kerékpáros Szövetségnek. Versenyzőnk Vincze Gergely BMX cross szakágban rendelkezik nemzetközi licenccel. Eredményei sajtómegjelenésénél a SZoESE-Gencsapáti nevet használjuk. A NYME SEK hallgatója, Gencsapátiban lakik és ott a pálya is, ahol edz. Így lakóhelye támogatását is maga mögött tudhatja. Gergő sportszervező szakos hallgató, szívesen közreműködne Szombathelyen is egy színvonalas BMX pálya létrehozásában.
A SZoESE országúti kerékpárban évente két versenyt rendez (Velem-Hörmann Országúti Verseny és a Négyfős Csapat Időfutam Verseny), mellette hallgatóink, sportolóink eredményes résztvevői a helyi (10 órás terepkerékpár Gyöngyösfalu, Epcos Kupa, Irottkő Hillclimb, Tour de Hongrie amatőr prológ) és távolabb rendezett versenyeknek (Kékes Csúcstámadás, Tihany Kupa, Tour de Zalakaros, Tour de Ajka, Péti Nagydíj, stb.).
Hallgatónk, Varga Péter tagja a Tour De Hongrie-n is szerepelt Mugen Race csapatnak. Péter klubja színeiben szerepel az Országos Bajnokságokon és a hazai rangos versenyeken is.
A Magyar Egyetemi Főiskolai Bajnokságokon hallgatóink állandó eredményes résztvevők.
A szabadtéri edzésekre kiváló terepekkel rendelkezik környezetünk. Az egyéni programok mellett, főleg hétvégeken, nagyszámban zajlanak közös edzések a Szombathelyi Kerékpáros Klub tagjaival. A jól bevált útvonalak jelentős része átér Ausztriába is. Nagyon kedvelt kihívás többek között az Irottkő megmászása.
negyfos-csapat-idofutam-2A kiváló kerékpáros lehetőségek vonzó hatására több sportszakos hallgatónk kifejezetten emiatt jelentkezett Szombathelyre.
Oktatóink szerveznek nyílt és kifejezetten hallgatóink részére kerékpártúrákat. Rekreációs táborunk egyik meghatározó programja is ez, ahol a résztvevők a sportélmény mellett módszertani ismeretekre is szert tesznek.


Szombathelyi Tekergők Egyesület

2014Szeretettel üdvözlök mindenkit, Szabó Gergő vagyok. Vagy, ahogy jobban ismer mindenki Gery.
Szeretném bemutatni csapatomat a Szombathelyi Tekergőket.
Csapatunk szárnybontogatásai még 2011-ben kezdődtek, akkor még a Critical Mass Szombathely oldalát használtam fel az események lebonyolítására, de ez csak pár hónap volt, mert a nyár elején létrejött a saját önálló facebook profil is. De kicsit kanyarodjunk vissza az elejére.
Jó pár éve gondolkoztam már azon, hogy összehozzam a Szombathely és környékbeli bringásokat, és ez az év 2011 lett. Eddig csak a Critical Mass-t szerveztem  jó pár éve, átvéve a stafétát Gorbáéktól.
Az első tavasz indítót március 15-én  tartottam, amivel immár 5 éve indítjuk az évet.Ugyanebben az évben még jött egy új ötlet, ez pedig a Night Bike – ami azóta, is büszkén mondhatom, hogy sok-sok bringást mozgat meg :)
De mi is ez a Night Bike? Sokunknak nincs sok ideje tekerni (ez lehet munka,család, meg még sok egyéb elfoglaltság miatt) de van egy időszak, amikor viszonylag sokan otthon vagyunk, és ez az este. Mikor máskor lehetne egy jót beszélgetni, mint tekeréskor, és közben fogynak a kilométerek.
De miért is jött létre a Szombathelyi Tekergők csapata?
Szeretnék/énk megmozgatni mindenkit akinek van kedve csapatban tekerni vagy gyalogtúrázni.
2016Az öt év alatt sok mindenkivel sikerült megkedveltetni a bringázást vagy gyalogtúrázást.
Legyen az Balaton kerülés, Írott kő meghódítása terepen Mountain Bike-al, vagy egy jó Schneeberg túra, Night Bike városban vagy akár terepet.
2016. őszétől már Sport egyesületként működünk tovább ezzel segítve azt, hogy több helyre tudjunk majd a közeljövőben is eljutni :)
Zárnám soraimat, és aki úgy érzi neki ennyi infó nem elég, vagy szeretne egy szuper aktív kis közösség tagja lenni, azt várjuk programjainkra, vagy Facebook csoportunk sok-sok élményről láthat fotókat és olvashat jobbnál jobb túra beszámolókat.
Széles utat mindenkinek, avagy Cső váz és hátszél Gery ;)